Biblionet este la Câmpina!

A fost lansat noul Centru de Informare pentru Public


Biblioteca Municipală ,,Dr.C.I. Istrati", a fost selectată prin intermediul Bibliotecii Județene "Nicolae Iorga" pentru a face parte alături de alte 19 biblioteci prahovene din programul național Biblionet. Prin acest program, biblioteca din Câmpina a primit 8 echipamente IT, un videoproiector, un scanner și o imprimantă în valoare estimativă de 35.000 de lei.

Biblionet este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informație, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în Romania. Prin cursurile de formare si tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile sa asigure servicii în comunitățile locale sub forma unui parteneriat între IREX(International Research and Exchanges Board), ANBPR(Asociatia Naționala a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), Fundația Eos(Educating for an Open Society), autoritățile locale și naționale și bibliotecile din țară. Echipamentele sunt donate de către Fundația Bill&Melinda Gates.

Noul serviciu din cadrul bibliotecii se numește Centru de Informare pentru Public (CIP) și este gratuit pentru toți cetățenii. Orice persoană poate veni la bibliotecă pentru a folosi noile tehnologii disponibile, pe baza unui permis eliberat de către bibliotecar. Obiectivul principal al Biblionet-ului este accesul egal la informație și la beneficiile oferite. O comunitate în care toată lumea are acces la internet o poate duce mai bine din mai multe puncte de vedere: membrii ei au mai multe oportunități de a-și folosi creativitatea, sesizează noi idei care pot fi fructificate la nivel local și pot să își unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi. Bibliotecile publice trebuie să fie un nod comunitar, un loc de întâlnire extraordinar pentru cetățeni, un loc în care se poate reînvia și promova identitatea culturală locală. Publicul țintă pentru CIP este același cu cel al bibliotecii: membrii ai comunității de toate vârstele.

Deschiderea oficială a noului serviciu de bibliotecă a avut loc în data de 23 septembrie. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale, elevi și cadre didactice, scriitori și alți prieteni ai bibliotecii.

Programul inaugurării a cuprins căteva discursuri (domnul Horia Tiseanu-primarul Municipiului Câmpina, domnul Nicolae Boaru-director Biblioteca Județeană N.Iorga, doamna Mihaela Sandu – coordonator program Biblionet județul Prahova, doamna Alexandra Bucur-specialist IREX, domnul Codruț Constantinescu-Consilier afaceri europene la Prefectura Prahova), mesaj video Deborah Jacobs – director program în cadrul Fundației Bill&Melinda Gates, prezentarea programului educațional Intuitext, sesiune comunicare Skype cu prezentarea Secției de carte în limba engleză și un mic moment artistic prezentat de elevul Școlii Centrale Câmpina, Andrei Lucaks. Invitat de onoare a fost domnul Sorin Burlacu, director al Bibliotecii Județene V.Voiculescu Buzău, vice-președinte al ANBPR, care a oferit Bibliotecii Municipale Câmpina o diplomă aniversară pentru împlinirea celor 62 de ani de existență.

Sunt așteptate la bibliotecă toate persoanele care doresc să folosească calculatorul și internetul în mod gratuit, evident, în scopuri educaționale.
 
© 2011. Design & developed by ISIS M3